I huvudet på en trollkarl

Seth Engström, borgare i klass 7

Med sina bara händer och en alldeles vanlig kortlek skapar han magi omöjlig att förstå. Seth Engström är banbrytande inom trolleri på flera plan. Talang och över 50 000 timmars träning har gjort honom till en av världens största.

För Seth Engström fanns det aldrig ett alternativ. Som fyraåring fick han sin första trollerilåda, liksom många av oss. Skillnaden är att Seth aldrig slutade trolla. Idag har han tränat i över 50 000 timmar och vunnit det mesta som går att vinna.

Förtrollande fingerfärdighet
Vi står runt honom, riktigt nära och glor intensivt på de snabba fingrarna och korten som flyger, försvinner, återkommer och läggs i en ordning som ser ut som en slump men är trolleri. Det är frustrerande omöjligt att förstå hur han gör. Fingerfärdighet är bara förnamnet.
– Huvudfokus är att imponera, inte att lura, säger Seth med ett leende. Jag tränar i snitt åtta till tolv timmar per dag.

En trollkarl har en vardag precis som andra. Seth har många resdagar per år och är ibland borta under längre perioder i till exempel USA. Han är noga med att vara väl förberedd, klär sig elegant och är medveten om att han representerar de företag vars event han trollar på. Arbetstiden är ofta kvällar och helger och träningstiden däremellan. Men Seth är tacksam över att han kan leva på sin dröm.
– Tänk att ha ett yrke där du får applåder på jobbet! Jag har äran att arbeta med människor när de är som gladast.

Ett yrke som förändras
Yrket har utvecklats de senaste åren. I närmare 500 år kunde man göra ett par tricks. Idag har en stor trend kommit som Seth var med att utveckla. Den kallas flourishing och bygger på att leka med korten, låta korten dansa, svinga, svänga, att jonglera. Den moderna trollkarlen har inte längre en hatt med kaniner i. Nutidens magiker gör nytt och Seths film som visar hur han gör tillhör en av världens mest sålda dvd:er.

Hur är det då att tävla i magi? Seth har vunnit 10 SM-guld, flest i magihistorien, är sjufaldig Nordisk mästare och bäst i världen.
– Det är den enda tävlingen i världen där man förväntas fuska. Det är en bedömningssport, liksom konståkning. Domarna ser till de mest avancerade tricken, kreativitet, elegans.
– Men min bästa merit är att jag är portad från casinon över hela världen.

Dela