AKTIVT LIV MED BORGERSKAPET

  De senaste åren  har Mona Forsberg påbörjat processen att avveckla sin professionella verksamhet inom hologram- teknikens värld. Men det innebär inte att hon ligger på sofflocket. Som medlem i Stockholms Borgerskap har hon bland annat gjort uppskattade volontärinsatser på vårt äldreboende.
Vilka är dina drivkrafter som volontär?
– Tidigare i livet har jag haft sommarbarn från ryska barnhem och jag ville fortsätta att bidra med något samhällsnyttigt. Så när Borgerskapet efterfrågade volontärer till äldreboendet anmälde jag mitt intresse. Jag började gå dit regelbundet och lärde känna dem som bodde där och de lärde känna mig. Jag hjälpte till med olika saker, var med vid aktiviteterna och fick tillfälle att fräscha upp mina bridge-kunskaper. Under den här tiden upptäckte jag hur mysigt och trivsamt det var på äldreboendet. Det var kvalitet på omvårdnaden, vilket var fint att se. Det kommer ju så mycket negativ rapportering om äldreomsorg. Jag tänkte att ”så här borde alla få ha det när de blir äldre”.
Hur kom det sig att du ansökte om att bli medlem i Stockholms Borgerskap?
– Jag hade hört vänner uttrycka sig i positiva ordalag om organisationen. Vissa av dem bor på Borgerskapets seniorboenden och är väldigt nöjda. Eftersom jag själv håller på att trappa ner min verksamhet men fortfarande har mycket energi, känns det som en vettig väg att gå för att knyta nya kontakter och sociala nätverk. Det finns också en fin gemenskap.
Vilken medlemsklass tillhör du?
– Jag blev medlem 2010 och tillhör grosshandlarna, klass 1.
Vad betyder Stockholms Borgerskap för dig?
– Jag vill inte stagnera i livet utan fortsätta att leva ett aktivt liv trots att jag blir äldre och Borgerskapet kan erbjuda det jag söker. Genom att vara medlem har jag ju bland annat chansen att flytta till något av Borgerskapets seniorboenden där man kan delta i aktiviteter och umgås med andra. Det är ju annars en risk när man slutar jobba eller avvecklar sin verksamhet, att man blir ensam. Men äldreomsorgen är inte bara för medlemmar, trots att många kanske tror det. De flesta som bor på äldreboendet är inte medlemmar i Borgerskapet utan har ett biståndsbeslut från sin stadsdel.

DELA

Dags att söka stipendium

Senast 14 mars söker du stipendium. Läs mer

Projekt Framtid

Vi har en vision om att bygga ett helt nytt bostadskvarter på Södermalm, för våra seniora medlemmar. Läs mer