Borgarhemmets lysande utsikter

När det byggdes var Borgarhemmet en sensation. Och förhoppningsvis går det en minst lika ljus framtid till mötes.

Text: Mari Janson
Foto: Stockholms Borgerskap, Stockholmskällan

När grosshandlaren och filantropen Georg Fredrik Diedrichsson testamenterade sitt sommarställe på Södermalm – Kristinehov med två flyglar, orangeri, stall och en tomt på 125 000 kvadratmeter – till Stockholms Borgerskap vågade han nog inte hoppas att äldre- vården fortfarande skulle bedrivas här mer än 200 år senare. Men det gör den. Stockholms Borgerskap vill dessutom föra traditionen vidare in i framtiden.

– Vi gör en kulturgärning för Stockholm när vi fortsätter vår operativa verksamhet. Inte bara sedan 1908 då Borgarhemmet stod färdigt eller ens sedan Gubbhuset flyttade hit till Söder i början av 1800-talet, utan ända sedan 1724, säger Pia Clark, vd på Stockholms Borgerskap.

Hon syftar på när borgaren Abraham Grill gick till kung Fredrik I för 297 år sedan: Grill ville upplåta sitt hem åt änkorna efter Karl XII:s soldater och därmed öppnade det första Enkehuset.

Det första Gubbhuset flyttade till Kristinehov 1812 men började mot slutet av 1800-talet att kännas för litet och omodernt. Borgarhemmet stod färdigt 1908, ett par hundra meter bort på tomten som Diedrichsson testamenterat till Stockholms Borgerskap.

BORGARHEMMET ÄR en pampig byggnad idag, där den tronar på klippan ovanför Riddar-fjärden, men det är inget mot vad folk tyckte i början av förra seklet. Tidningarna skrev om det nya palatset på Södermalm och ooh:ade och aah:ade över den elektriska hissen, värmeelementen och vattenklosetterna. Arkitekten Gustaf Wickman var i ropet och låg bakom både Ulla Winbladh och Berns.

– Det är ståtligt, men tyvärr inte tjänligt för seniorer. Borgarhemmet ska anpassas för den moderna seniorens behov, säger Pia Clark.

De 70 rummen har högt i tak och många har en slående utsikt över vattnet och staden. Fram till 2016 användes byggnaden för äldreomsorg men sedan dess hyrs rummen ut till forskare och studenter, i väntan på en invändig renovering. I Stockholms Borgerskaps planer för hela kvarteret, Framtidsprojektet, kommer Borgarhemmet att vara dess självklara centrum. Byggnaden ska återfå sin forna glans och samtidigt moderniseras för att fylla framtidens behov.

– Vi vill renovera insidan varsamt och återskapa Borgarhemmet till en plats för gemenskap, säger Pia Clark.

I trapphusen, salarna och korridorerna känns historiens vingslag och förutsättningarna är fantastiska för lounger, matsalar och festlokaler utöver det vanliga. Till och med städskrubben har en utsikt värd miljoner. Ett gym borde finnas, tänker Pia. I källaren finns redan en gammal badavdelning – kan det bli ett spa? – och en vinkällare, båda byggda med donationer från tidigare boende. Mot Riddarfjärden finns en stor yta som idag är grusad och inte används, den skulle kunna bli en fantastisk terrass eller trädgård. Samma sak på husets södra sida, där solläget är perfekt hela dagen.

Visionen för Framtidsprojektet är ett nytt kvarter med cirka 180 vackra, moderna seniorlägenheter och 70 vård- och omsorgsplatser med 24 timmars vård.

– Borgarhemmet ska återigen bli ett boende för seniorer, säger Pia Clark. Men nu skulle de inte behöva jobba i verkstä- derna på vinden som under de

svåra åren under första världskriget … Nu ser vi väldesignade bostäder framför oss, grönskande trädgårdar där det mest varit parkeringar och härliga ytor att umgås på.

Precis som det var när huset byggdes.

– Borgarhemmet var ett av de första husen med seniorlägenheter. Vi vill skapa framtidens seniorboende och att huset är arkitektonisk intressant gör det ännu roligare, säger Pia Clark och avslutar:

–Stockholmarna blir allt äldre och vi vill precis som staden bidra till att fler kan bo kvar hemma. I en levande stad.

2021-06-18

DELA