”Det vore slöseri att inte försöka förbättra världen”

Ramtin Massoumzadeh brinner för vatten. Hans startup fick årets entreprenörsstipendium från Grosshandelssocieteten och Handelshögskolans inkubator SSE Business LAB.

Text: Victor Johansson

Ramtin Massoumzadeh låg nedbäddad i covid-19 när han tilldelades årets stipendium från Stockholms Borgerskap.

– Tävlingen hölls digitalt och man fick presentera sin idé under Grosshandelssocietetens styrelsemöte, säger han. Rent kognitivt var jag inte på topp och hade kanske inte bästa skärpan, haha. Men man kan inte ha medvind hela tiden. Det är bara att bita ihop och göra sitt bästa.

Några timmar senare meddelades att hans företag Labtrino vunnit Grosshandelssocietetens stipendium 2021. Prissumma: 100 000 kr. 26-åringen beskriver det som en overklig upplevelse.

– Jag blev såklart superglad och ringde mina kollegor direkt. Vi är en startup och försöker hålla hårt i stålarna, så det här betyder otroligt mycket för oss. Detta är en produkt för den internationella marknaden och stipendiet kan hjälpa oss att nå dit.

Labtrinos innovation är lika enkel som avancerad: den mäter vattenkonsumtion och larmar vid läckage. Produkten fästs utanpå vattenröret och analyserar flödena med bland annat artificiell intelligens. Tillsammans med kollegan Thibault Helle föddes idén under studierna på KTH i Stockholm.

– Vid sidan om skolan arbetade vi på KTH Prototype Center där vi fick de senaste färdigheterna inom elektronik och programmering. Vi kände snabbt att om vi ska göra en positiv inverkan på världen måste vi starta något själva. Valet föll på vatten.

Varför?

– Vatten är ganska analogt, man vet inte hur mycket man konsumerar. Frågar jag hur mycket du ska duscha så säger du ”en kvart”. Vi mäter enheten i tid istället för volym. Samma låga medvetenhetsnivå ser vi med diskmaskinen och tvättmaskinen. Vi har ingen aning om hur mycket vi förbrukar.

– Det är självklart att ha en elmätare, varför har inte alla en vattenmätare? Och vattenläckage är något vi bara lärt oss att acceptera.

Hur har du själv slösat med vatten?

– Oj, ja. Jag tyckte att det var riktigt nice att förvärma duschen och sedan duscha en halvtimme. Så tänker jag inte längre. Det är som natt och dag. Men jag kommer fortfarande på mig själv med vissa beteenden som jag aktivt försöker träna bort.

Som så många andra 90-talister ligger Ramtin Massoumzadehs drivkraft i att förändra världen.

– Jag tror att det är en generationsgrej, under uppväxten har vi insett vart världen är på väg. Vi lever ohållbart och behöver göra något åt det. Både för vårt samhälle och för framtida generationer. Det har vi fått lära oss sedan barnsben.

Ramtin Massoumzadeh växte upp i Tullinge, söder om Stockholm. Hans pappa flyttade till New York under iranska revolutionen och mötte hans mamma som bodde i Sverige. Dubbla medborgarskap har skänkt perspektiv.

–I USA är det en helt annan medvetenhet kring vattenkonsumtion. Jag och Thibault reste runt i Kalifornien och ovanför nästan varje handfat stod det ’Var god använd vatten sparsamt – på grund av torka’. Det hade vi aldrig sett i Sverige. Den förändringen vill vi hjälpa vidare.

Ramtin Massoumzadeh läste naturvetenskap på gymnasiet följt av civilingenjörslinjen farkostteknik på KTH. Livet ägnas åt att skapa förändring – varför?

– Just nu har jag inga viktiga ansvar som familj eller barn. Jag är ung och frisk, har möjligheten och orken, varför ska jag inte använda min själ till att förbättra världen? Allt annat vore slöseri.

 

SSE Business Lab

EN ICKE-VINSTDRIVANDE ”företagskuvös” för nystartade företag vid Handelshögskolan i Stockholm. De har antagning fyra gånger per år: företag som antas får sex månaders kontors- lokal, affärscoachning och rådgivning inom bland annat marknadsföring, försäljning, affärsjuridik och skatterätt.

2021-06-18

DELA