“Vi vill digitalisera konsten i Europa”

År 2020 delade Stockholms Grosshandelssocietet i samarbete med Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab ut ett stipendium till grundarna bakom onlinegalleriet The Ode To.

Text: Sophie Tisell
Foto: Frida Vega

Vännerna Helena Carlberg och Anna Lukins drömde länge om att arbeta med konst.
Mycket av konsten de såg och inspirerandes av på nätet var svår att få tag i. Samtidigt kändes den traditionella gallerivärlden den främmande – med ett prissegment som var otillgängligt för många. Insikten resulterade i att de hoppande av sina karriärer inom modebranschen för att starta onlinegalleriet The Ode To.

-Vår tanke är att koppla ihop människor med lovande konstnärer. I takt med att vi blivit mer digitala, har efterfrågan på unika hantverk blivit högre. när allt annat är digitalt har många gått tillbaka till att imponeras av det som är handgjort, säger medgrundaren Helena Carlberg.

The Ode To lanserades våren 2018 med förhoppningen om att digitalisera gallerievärlden. Till skillnad från både mode- och inredningsbranschen har inte konstvärlden genomgått någon digital revolution.
-Vi vill vara med och demokratisera och digitalisera konsten i Europa. I USA är det vanligare med nätbaserade gallerier, men det har fortfarande inte riktigt kommit hit.

Vilka verk samlar ni på The Ode To?
-Vi jobba främst med nya talanger. Det är också därför vi kan erbjuda originalverk till en lägre peng. Efter alla år i modebranschen har vi utvecklat en fingertoppskänsla för vilka konstnärer och verk som har potential. Mycket hittar vi på social medier och så har vi koll på de flesta konstskolorna och ser vad som bubblar där. Och vi har även ett nätverk med konstrådgivare som håller ögonen öppna.

Idag säljer the Ode To konst till hela Europa och den so, vill uppleva verken på riktigt kan besöka deras showroom.
– Vi öppnade precis ett showroom på Kungstensgatan, där vi även har vårt kontor. Det fungerar inte som ett traditionellt galleri, utan man bokar en tid. Men vi hoppas att det kan bli en inspirerande mötesplats.

Årligen delar Stockholms Grosshandelssocietet i samarbete med Handelshögskolans inkubator SSE business Lab ut ett stipendium till unga, engagerade entreprenörer. I år var det Helena Carlberg och kompanjonen Anna Lukins som mottog stipendiet på 100 000 kronor.
– Bara att få den typen av erkännande känns helt fantastiskt. Stipendiet ges ut av personer som under åren sett många duktiga entreprenörer, så att vi väljs ut som lovande entreprenörer är verkligen en klapp på axeln. Det är en tuff vardag som entreprenör och det här är ett bevis på att vi för något bra.

2021-02-15

DELA