I HUVUDET PÅ EN ANTIKHANDLARE

Antikhandlare Mikael Skaj, medlem i klass 2.

Mikael Skaj är antikhandlare i fjärde generationen. Tidigt väcktes hans intresse för gamla vackra ting. Idag har han förfinat mötet mellan antikviteter och modern konst och gjort det till sitt signum. Välkommen in till Skajs Antikhandel på Nybrogatan 3.

Skajs Antikhandel grundades för närmare 100 år sedan av Filip Skaj. Hans son Max, Mikaels farfar, tog över verksamheten och blev en välkänd legendar och personlighet i branschen. När Mikael tog över efter sin far Curt stod Skajs fortfarande för hög kvalitet och gedigen kunskap, här finner du bara det bästa.

– Jag arbetade parallellt med pappa i många år, och lärde mig mycket, berättar Mikael. Pappa var medveten om svårigheterna eftersom han själv arbetat med sin far. Och nu har vi klarat oss förbi de tre generationernas öde – att förvärva, ärva och fördärva.

Studera, titta, känna Att vara född in i branschen ger inte per automatik ett intresse men Mikael var en försiktig liten kille som tidigt tyckte om att hjälpa till i affären. Han upplevde aldrig ett tvång utan fann en inspiration hos sig själv att vilja träna sitt öga för antikviteter och utbilda sig.

– Självklart är det bra att studera till exempel konst men man lär sig också mycket på att titta, känna och hålla i tingen, betonar Mikael.

Mikael reste till London för att läsa internationellt måleri, möbelhistoria och konsthantverk vid Sotheby´s. Otaliga blev timmarna vid auktionshus och museer. Det var det där med att träna sitt öga. Efter London följde arbete på Sotheby´s impressionistavdelning i Paris och auktionshuset Neumeister i München.

Men tillbaka till kontrasterna som idag präglar de vackra rummen på Nybrogatan. Skajs Antikhandel  har flera utställningar per år med modern konst och fotografi. Det blir en fin kontrast och spänning till den unika och nätta Hauptbordet eller de varsamt renoverade gustavianska stolarna.

– Jag brinner för mötet mellan det moderna och antika. Och det är fascinerande att se dem tillsammans och skapa kontakt med varandra.

Färre samlare, mer inredning Kundkretsen har med åren förändrats, de kunniga samlarna är ytterst få numera och istället har en yngre generation kommit som gärna inreder sitt hem med en kombination av unika pjäser och tuff konst.

– Att vara en samlare kräver tid som inte finns idag, säger Mikael. Det är roligt och stimulerande att komma nära mina kunder, lära känna varandra och få hjälpa till att skapa ett vackert hem. Många av dom är dessutom barnbarn till våra första kunder. Intresset för antikviteter har sjunkit ner i åldrarna.

En sak är att ha förmågan att hitta rätt objekt till rätt kund och förmedla sin kunskap. En annan är att hitta och köpa in de rätta antikviteterna.

– Vi köper in en tredjedel av respektive privatpersoner, auktioner och andra handlare. Jag köper bara det som jag själv tycker om men det är en utmaning att hitta de allra finaste objekten.

Förtroende är Mikaels levebröd. Och känslan för kundens hem och önskemål. Som kund får du låna det du eventuellt önskar köpa, och kanske får stolen ett nytt hem efter en lång process.

– En stol från mig är i stort sett alltid renoverad. De bästa hantverkarna har skrapat fram originalfärgen, stoppat och tapetserat om den. Det är en kostsam och lång process som är värd att göra, anser Mikael.

– Mitt råd till dig som köpare är att bara satsa på det du tycker om själv, undvik spekulation.

Framtidens utmaning blir internet och auktionerna på nätet.

– Samtidigt skapar tillgängligheten genom tv-program som Antikrundan och handeln på nätet kunskap. Och den i sin tur väcker ett ökat intresse, vilket märks och är roligt, betonar Mikael.

Även om antikhandeln vackert exponerar möbler som är tidlösa och ibland över trehundra år gamla, går det trender även i detta.

Vi söker ljus – Vi lever i ett mörkt land och idag är allt som har med kandelabrar inne. Vi går också mot ljusa trender vilket resulterar i att till exempel mahognymöbler sjunker i pris.

Det är dags att lämna Mikael. Hans fru Louise som också arbetar här har redan gått och hans far kommer just in genom dörren. Mikael, Louise och deras tre barn spelar gärna tennis när affären inte kräver uppmärksamhet. Då kan det hända att svärföräldrarna möter kunderna.

Det är som om vi fått äran att besöka familjens vardagsrum, med bara de allra dyraste och käraste vännerna fint exponerade tillsammans. Ring på när du går förbi Nybrogatan 3 nästa gång. Fråga, lukta på lådornas trä, känn försiktigt på ytorna och njut av kunskapen i rummet. Här trängs inte prylarna utan här finns det luft för eftertanke.

Läs mer om Skajs Antikhandel på skajsantikhandel.se.

Se filmen!

https://youtu.be/KNQgVA8MlsI   Läs om Lisa Kamal

DELA

Dags att söka stipendium

Senast 14 mars söker du stipendium. Läs mer

Framtidsprojektet

Vi har en vision om att bygga ett helt nytt bostadskvarter på Södermalm, för våra seniora medlemmar. Läs mer