I huvudet på en silversmed

Silversmed Lisa Kamal, medlem i klass 8.


Lisa Kamal designar och tillverkar smycken och corpus som är tidlösa med rena linjer. Följ med till hennes verkstad och hör vad som rör sig i huvudet på en smed.

Lisas verkstad andas historia. Hon sitter i huset där flera generationer i familjen har levt. Och hon arbetar på den gamla bänken som bär spår av hennes läromästare Wolfgang Gessle och en av 1900-talets största formgivare i Sverige, Sigurd Persson. – Jag har sedan barnsben tyckt om att jobba med händerna, att sy, måla och väva, berättar Lisa. Längtan efter kreativitet och skapande förde henne till Folkuniversitetet och därefter som lärling till guld- och silversmed Wolfgang Gessl. Där fick hon under många år lära sig hantverket och yrkets olika moment. Men den stora utmaningen är att hitta sitt eget uttryck, sitt signum. Ett klassiskt smycke från Lisa bär ofta en pärla.

Personliga pärlor

– Mötet med min första pärla var starkt, säger Lisa. Det kom en leverantör av pärlor till verkstaden och en helt ny värld öppnade sig för mig. Tidigare hade jag bara sett vita pärlor och nu upplevde jag personliga pärlor i många olika färger och nyanser. Lisa väljer pärlor med omsorg. De behöver inte vara perfekta utan ska ha ett uttryck och en lyster som talar till oss. Färgen och formen spelar också en roll.
– Det tog lång tid innan jag gjorde smycket av min första pärla. Jag hade tidigare utfört någon annans uttryck och skulle nu skapa min egen stil och form. Pärlan skulle få tala för sig själv, jag önskade skapa ett enkelt och vackert uttryck med rätt proportioner och som håller i längden.
Som silver- och guldsmed vill du ha din egen identitet men samtidigt inte stagnera. Kreativiteten och lusten att förnya sig finns där men i grunden syns att det är ett smycke från Lisa. Det är avskalat med rena linjer.
– Pärlor passar till allt. De reflekterar också färgerna omkring sig, liksom en kameleont anpassar de sig till sin omgivning och går fint att bära både till jeans och långklänning.
Lisa arbetar ofta nära kunden och de skapar smycket tillsammans, men med Lisas blick för formen.
– Varje smycke blir unikt, poängterar Lisa.

Nya intryck ger inspiration

Just nu finns ett frö till ett nytt smycke i Lisas huvud. Kanske ändras formen på vägen mot det fysiska smycket men säkert är att det blir ännu ett smycke i Lisas anda. När Lisa inte skapar nytt utför hon även renoveringar, omarbetningar av gamla smycken och tillverkar så kallade corpus, såsom vaser, ljusstakar och skålar. De är omtyckta som dop- och studentpresenter till exempel.
Lisa tycker mycket om att resa till främmande länder tillsammans med sin familj. Då får smeden i henne nya intryck och inspiration till nästa formgivning. När hon inte reser på sin lediga tid står olika former av motion på önskelistan, även att springa och cykla frigör ju tankar och ger nya idéer.

Du kan se mer av Lisa på lisakamal.com. Hennes smycken finns också på Svenskt Tenn samt hos Guldsmed 1064 i Sturegallerian.

https://youtu.be/k7LHU8mU6OA

DELA

Dags att söka stipendium

Senast 14 mars söker du stipendium. Läs mer

Projekt Framtid

Vi har en vision om att bygga ett helt nytt bostadskvarter på Södermalm, för våra seniora medlemmar. Läs mer