I HUVUDET PÅ EN SKOMAKARE

Mats Hallman, medlem i klass 13

Det låter som en lögn. Men Mats Hallman är något så ovanligt som en skomakare på väg in i den digitala världen. Med ena foten i det gamla hantverket och den andra in i framtiden förenar han dessa och skapar skor för kräsna.

Pappa Herbert Hallman öppnade tillsammans med sin bror Osvald, Hallmans skomakeri 1953. Då låg de på Rörstrandsgatan men flyttade snart runt hörnet, till Birkagatan 14. Mats hjälpte till redan som 13-åring och insåg efter ytterligare ett tiotal år att det var där han skulle vara. – Vi var ett gäng yngre skomakare som hyrde en skola i Jönköping, vi fick ihop ett antal erfarna mästare i 70-årsåldern som var villiga att utbilda oss och efter sex år av lärling blev jag mästare.

Först blir man gesäll, därefter mästare. Att bli gesäll kan liknas vid att få körkort, du klarar av att driva ett företag inom ditt yrke. När du blir mästare är du fullt utbildad. Proven går till som en audition, under åtta timmar ska du klacka, rand-sy, laga blixtlås, bakfoder och allt annat en sko kan behöva. Det gäller att inte skaka på hand av nervositet.

Gamla modeller och material År 1989 tog Mats över skomakeriet och har idag även en filial på Scheelegatan 9. Hallmans skor gör allt för din sko, under intervjun ser vi de mest misskötta skor förvandlas till nya. Med maskiner som är närmare 60 år gamla omformas lädret, sulan och sömmarna från något som katten släpat in till färdiga för fest. – Branschen håller på att förändras, säger Mats. Vi har haft en period där plast och slit och släng dominerade. Nu är de gamla modellerna och materialen på väg tillbaka. – Vi som är i branschen måste hänga med. Vi har mycket att göra, säger Mats. Mer än vi hinner i perioder.

Hallmans skor säljer skor på båda sina adresser. Mats är också delaktig i företaget Broken Bird Bootmakers som skräddarsyr skor. Och det är här det digitala kommer in i bilden. – Du bokar en tid hos oss för att göra en 3D-scanning av dina fötter, säger Mats. Då får vi din exakta passform. Därefter skickas en bild på dina fötter till en lästmakare och vår fabrik i Portugal som skräddarsyr skorna efter den modell du valt ut. Efter sex till åtta veckor kan du bära ett par individanpassade och skräddarsydda kvalitetskor till ett rimligt pris.

Viktigt att vårda Mats betonar vikten av att vårda sina skor. Skoblock är en god vän att lita på, de suger upp fukt och väta och hjälper skon att behålla formen. – Glöm inte att tvätta skorna när det behövs, påminner Mats. Sandiga skor som smörjs in i skokräm förblir sandiga. Det är också bra att låta ett par blöta, trötta skor vila några dagar. – Vi i Sverige ligger lite efter när det gäller skor. Det yrkeskunniga ögat ser på långt håll om det är en svensk ute och går i Kina. Italienarna och Engelsmännen kan dock sin sak och bär ofta fina skor. – Jag tror på nästa generation, de uppskattar kvalitetskor som håller i många, många år. Om man som tjugoåring kan köpa en mobil för 6 000 kronor, kan man investera i ett par riktigt bra skor.

Det finns ett par skor som Mats aldrig glömmer. De som han sydde till världsartisten Robyn. Hon ville ha 13 centimeters förhöjning på sina Timberlandsskor. Utmaningen var stor, skivorna som höjde sulan var i olika färger och skorna fick inte vara för svåra att gå i på scen. – Hon bar upp dom väldigt fint, ler Mats.

Kärleken till yrket finns i vardagen och kvarteren i Stockholm. – Det bästa med skomakeriet är att öppna upp på morgonen, starta upp maskinerna och välkomna alla trevliga kunder, betonar Mats.

Kundvård, skovård och vård av fötter hänger ihop. Passform, hållbarhet och kvalitet är ord som tillsammans med kunskap leder oss rätt hos skomakarmästaren en halv trappa ned på Birkagatan.

Läs mer om Mats Hallman på hallmansskor.com och brokenbirdbootmakers.se

https://youtu.be/iAyk4RvWHdA