EMPATI OCH TÅLAMOD ÄR NYCKELORD

Här vill jag jobba, tänkte undersköterskan Anna-Lena Isberg när hon var på Borgerskapets äldreboende för en anställningsintervju för 16 år sedan.

Vad föll du för?
– Miljön, utsikten mot Riddarfjärden och att det var så gemytligt. Jag blev väl mottagen när jag kom hit och började här.

Berätta om ett betydelsefullt möte med en gäst på äldreboendet!
– Redan första gången jag var här träffade jag en dam som bodde här, som hälsade mig välkommen. Jag kom att bli hennes kontaktperson och när hon drabbades av en stroke och fick afasi var jag en av få som förstod henne. Jag var hennes kontaktperson i fyra år, tills hon gick bort. Vi fick en väldigt fin kontakt.

Hur ser en vanlig dag ut?
– När jag kommer på morgonen går vi igenom vilka gäster som behöver hjälp med vad. Innan vi går runt med frukostvagnen vid halv nio besöker vi dem som behöver hjälp med att komma upp ur sängen. Därefter är det påklädning och förberedelser inför lunch. Vissa behöver lite extra stöd vid lunchen, några behöver bli matade. Efter lunch hjälper vi dem som vill vila och under eftermiddagen brukar jag besöka de två gäster som jag är kontaktperson för. Jag kollar att allt är okej och vi sitter ibland och pysslar en stund, jag kanske målar naglarna eller lägger håret på dem, det tycker jag om att göra. Vid halv tre är det eftermiddagskaffe och vid fyra är arbetsdagen slut och då har kvällspersonalen tagit över.

Vad har du för tidigare erfarenheter av arbete inom äldreomsorgen?
– Jag har arbetat inom vården i sammanlagt 40 år och innan jag kom hit arbetade jag på ett servicehus. Det går inte att jämföra med det här, det var ingen bra organisation. Här är dagen planerad och strukturerad när man kommer på morgonen.

Vilka egenskaper är viktiga i ditt jobb?
– Empati och tålamod. Alla passar ju inte att jobba inom omsorgen, man måste vara en viss typ av person för att det ska bli bra. Det är också viktigt att se individen, att vara lyhörd och att kunna förutse olika situationer.

Följ med till Silviahemmet

Vårt äldreboende är certifierat enligt Silviahemmets filosofi för god demensvård. Läs mer