MER ÄN ETT ARBETE – EN LIVSSTIL

1 July, 2010

Med ett osedvanligt gott humör och alltid nära till skratt knockar Roine och Rose-Marie Eriksson Borgarnytt. Möt ett par som arbetar hårt och alltid sätter kunden i centrum. På Ica Myran handlar man av entusiaster och betalar till en av Sveriges bästa kassörskor.

Det är bra att jobba ihop, jag har aldrig behövd förklara vad jag gjort under dagen, skrattar Roine. – Dessutom har vi inte hunnit gräla genom åren, vi är ju för trötta när vi kommer hem.

Borgarnytt har träffat paret som arbetat dagligen tillsammans sedan maj 1977. Efter en tid på Konsum, som styckmästare på Vivo och butikskonsulent på Göteborgs Kex, var det dags för Roine Eriksson att starta eget i slutet på sjuttiotalet. Han anställde sin fru som hade stor erfarenhet av kunder och service från klädbranschen och i tio år drev de tillsammans Roines livs i Djursholm. – Vi hade inte gemensam semester på tio år, ler Rose-Marie.

Ja, hon ler. Detta är en livsstil som ingen av dem vill vara utan. Som längst har de haft fjorton dagars ledighet ihop genom livet. Sedan 1986 driver de Ica Myran i Danderyd, en kvartersbutik med stamkunder sedan årtionden. Här träffas man och trivs. Rose-Marie har koll på vilka kunder som vill ha vad och servicen sätts alltid i första hand. Detta har uppmärksammats av kunderna och Rose-Marie är nominerad till Sveriges bästa kassörska i Hemmets Journals stora tävling. – Det viktigaste i en butik är frukten och grönsakerna, förklarar Roine. De måste vara fräscha, annars kommer kunden aldrig igen. – Viktigt är också kassörskan och ett trevligt bemötande.

Och där slår Ica Myran de flesta med råge, personalen har i stort sett varit med från början. Några kommer långväga ifrån, för att de är så trevligt att arbeta här. Den personliga servicen genomsyrar allt. – Ingen har slutat hos oss med mindre än att man går i pension… Och av de som har försökt att sluta, har flera kommit tillbaka, säger Roine och har svårt att dölja sin glädje över detta faktum.

Fint kött och hemkokta kräftor

Roine själv trivs bäst bakom köttdisken. Där styckar han Roslagskött och maler köttfärs samt tillverkar råbiffar. Det är inte många som får tillstånd till detta eftersom det är hårda krav på rengöring och hantering. Under sensommaren sker det stora kräftkoket. Roine är känd för att koka sina kräftor med eget recept, och kunderna vallfärdar för att smaka de röda djuren.

Men hemma hos familjen Eriksson är husmanskosten den stora favoriten. – Ros-Marie snackar mycket käk. Jag lagar det, poängterar Roine.

Vi undrar dock när detta par får en lugn måltid tillsammans. Rose-Marie åker hemifrån halv sju på morgonen och är inte tillbaka förrän efter halv tio på kvällen. Båda har svårt att hålla sig ifrån verksamheten, tre dagar per år är butiken stängd; midsommardagen, juldagen och nyårsdagen. – Det här är en livsstil och vi arbetar hårt för att få det att gå ihop, förklarar Roine. – Vi har bara sett möjligheter och tänkt positivt i alla år, säger Rose-Marie. Det finns inga svårigheter.

Ny dag – nya tag, är hennes devis och på så sätt håller man krämporna borta. Är man ledig känner man efter förklarar Rose-Marie. Paret Eriksson konstaterar att de aldrig varit arbetslösa och att de inte hinner vara sjukskrivna. Rose-Marie har varit borta från jobbet i två dagar på alla år. – Jag mådde illa en dag, om jag minns rätt.

Nästa generation

Självklart har mycket förändrats genom åren. Öppettiderna har utökats och sortimentet följer tiden. Exotiska frukter och grönsaker har flyttat in bland de gamla trotjänarna och bland mejeriprodukterna finns nu närmare 450 olika sorter att välja emellan, en gång i tiden var det fyrtio artiklar. Även själva butiken har förändrats. Sedan 2002 ansvarar sonen Anders för Ica Myran och han har förnyat och byggt om hela butiken. Alla kyldiskar och frysskåp är nu nya. – Rose-Marie och jag har svårt att ta bort en gammal hylla som alltid suttit där, men Anders tänker i nya banor . Vi har blivit hemmablinda, säger Roine ödmjukt. – Man måste förnya och det har Anders gjort bra.

Det är inte alltid lätt med familjeföretag och överlämnandet till nästa generation. Men i familjen Eriksson föll sig det hela naturligt. Anders och hans syster Ann-Charlotte är i stort sett uppväxta i butiken och Anders var villig att satsa. – Ungarna såg adventskalendern på lagret och vi bäddade till dom här när de var sjuka.Anders vet med andra ord vad han har gett sig in på. Även Ann-Charlotte arbetar med försäljning och butiker, inom Kicks. Men Anders lär inte bli av med sina företrädare i första taget. Roine och Rose-Marie närmar sig sjuttio år och svarar blixtsnabbt på frågan om vad som är svårast med att driva en butik. – Att lägga av!

Ett avgörande möte

-Söndagen den 19 januari 1958 såg jag en skarping på stan, berättar Roine. Jag frågade efter tiden och samma kväll gick vi på bio. Och på den vägen är det. Ett radarpar som arbetat sida vid sida talar om att nu kunna vara lite mer på landstället i Dalarna och ta hand om sina barnbarn. Roine har kört mycket Rally i sitt liv och berättar levande om känslan av att sätta på sig säkerhetsutrustningen och känna hur hornen växer ut på startlinjen. Numera står han dock bredvid banan när sonen Anders kör.

Kanske kan de en dag få lite mer fritid och klara sig utan sina kära kunder. Borgarnytt tackar för sig och ska bara handla middag innan dagen är slut i Ica Myran för oss. På väg ut möter vi Roine. Han är på väg in. Igen.

Skulle du inte åka hem? – Jo, men jag mötte just en kund här ute. Hon ska ha gäster och göra en Beuf Burgignon, jag ska bara in och skära upp en bra bit högrev till henne. Och till det ska hon få fina märgben att göra buljong av.

Roine, Rose-Marie och Anders är alla borgare.

DELA