JULFEST MED STEPP GAV TRÄNINGSVÄRK

Gerd Calding och Rolf Magnusson bor i varsin tvåa på seniorboendet Nya Christinehof på Södermalm. Blandningen av människor och det rika sociala livet är bland det bästa med att bo här, menar de.
  Hur kom det sig att ni flyttade hit?
– Jag bodde i närheten och tyckte att det såg trevligt ut. Dessutom bodde jag med många trappor och utan hiss och förstod att jag skulle behöva flytta på sikt. Jag stod i kö till Stockholms kommunala bostadskö, men genom dem får man bara lägenheter utanför stan. Därför ställde jag mig i kö hit och 2011 flyttade jag in, berättar Gerd. – Jag har bott här sedan 2006. Jag hade varit änkeman länge och bodde i villa. När jag tröttnade på det flyttade jag hit. Min syster bor också här, berättar Rolf.  
När är det lagom att ställa sig i kö?

– Tidigare än man tror. När man precis har gått i pension vill man ju hålla sig borta från sådant här i ren förnekelse. Men det är ju oundvikligt att åldras och då är det här ett perfekt ställe att bo på.   Deltar ni i några aktiviteter?

– På tisdagar har vi kaffemöte för alla som vill och på kvällen samma dag träffas vi och spelar bridge. För ett tag sedan anordnade jag en jazzkväll med musiker som spelade och berättade om jazzens historia. Det var väldigt uppskattat. Vi borde ha mer sådant, menar Gerd. – Eftersom jag gillar att snickra brukar jag vara i snickarboa och göra fågelholkar och nyckelskåp. Och sista torsdagen i månaden har vi vinprovning. Vi firar ju alltid påsk, midsommar och jul också. Jag steppade på festen i julas och dagen efter kunde jag inte röra mig på grund av träningsvärken, medger Rolf.  
Vad hade ni för uppfattning om seniorboenden innan ni flyttade hit?

– Jag var rädd att det bara skulle vara en massa gamla damer här, men här är både damer och herrar och de flesta är väldigt pigga, berättar Gerd. – Alla har vi ju helt olika bakgrund och det är spännande. Vi hade kanske inte träffats om vi inte hade bott här, menar Rolf.  
Vad är det bästa med att bo här?

– Att man sköter sig själv men att man samtidigt kan lära känna andra personer om man vill. Och att vi har Irene så klart. Man kan alltid fråga henne om saker. Hon är solen som vi alla cirkulerar runt, säger Rolf och skrattar.
– Jag uppskattar närheten till de fina promenadstråken på Reimersholme och att det ligger så centralt. Och tvättstugan, den är fantastisk!

DELA

Projekt Framtid

Vi har en vision om att bygga ett helt nytt bostadskvarter på Södermalm, för våra seniora medlemmar. Läs mer