Sture Sehlstedt berättar

 

Han kallar sig diversearbetare. Men ordet rymmer oändligt mycket mer än vad tanken först snuddar vid;  Sture Sehlstedt är tandläkare, pilot och läkare. Han är också ordförande i Borgargåvan som ursprungligen grundades för behövande borgare.

Borgargåvan är en ideell förening som grundades av Stockholms Borgargille 1923. På den tiden blev man automatiskt medlem i Borgargåvan som borgare, idag har föreningen en egen medlemskår men man måste vara borgare för att kunna bli medlem. Den ursprungliga tanken var att stötta änkor till borgare. Idag ser samhället annorlunda ut och kommunerna har delvis tagit över den rollen.
– Man måste följa det samhälle vi lever i, säger Sture Sehlstedt. Därför har vi ändrat stadgarna så de ska passa in i dag.

Bidrag till behövande, kultur och utbildning
Borgare är fortfarande primära mottagare av bidrag, till dyra tandläkarbesök, nya glasögon eller andra oförutsedda utgifter. Men idag ger även Borgargåvan bidrag till kultur och utbildning. Någon har fått ekonomisk hjälp att trycka sin doktorsavhandling och Borgerskapets gäster har haft möjlighet att åka på utflykter, anordna kräftskiva och lyssna till levande musik. Men den mest uppmärksammade gåvan är nog den till musikstipendiaten som delas ut på Borgardagen.
– Vi delar varje år ut 25 000 kronor till en student på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, berättar Sture.
Lärare och rektor väljer ut en student och lovande musiker som får äran att ta emot bidraget.
– Det är ett fantastiskt samtal att ringa, ler Sture. En student svarade att; jag är inte mottaglig för skoj just nu, när jag ringde och berättade om gåvan.
– En fin stråke kostar 75 000 kronor och en violin kan närma sig en miljon kronor, pengarna är välbehövliga.

Läkare över hela världen
Sture själv har alltid varit av den nyfikna sorten. Att lära sig, utvecklas och anta nya utmaningar ligger i hans natur. Han utbildade sig till tandläkare och tog flygcertifikat men kunde inte bli yrkespilot på grund av sin närsynthet. Rollen som tandläkare var dock lite för stillsam för Sture och därför lockade läkaryrket. Han blev narkosläkare och har bland annat arbetat i Libanon, Sydrhodesia (dagens Zimbabwe), Sydamerika, Pakistan, Indien och Saudiarabien.
– Jag gillar katastrofer.
– Min fru och jag möttes i Sydafrika, hon är också läkare och vi har haft förmånen att få arbeta tillsammans på spännande platser.
Hemma i Sverige var Sture bland annat läkare på Borgerskapets hem samt ambulans- och flygläkare och arbetade många år på Intensivvårdsavdelningen på Nacka sjukhus.
Som kontrast till yrket har hemmamarkerna och skogen i Sollefteå funnits där som en välgörande källa att ösa ur. Dit åker Sture för att få frisk luft och köra röjsåg. Idag har Sture avslutat sitt yrkesliv, han arbetade till han blev 76 år, och barnbarnen och skogen får se mer av honom. Som ordförande i Borgargåvans fortlever ådran att hjälpa.
För att Borgargåvan ska ha möjlighet att fortsätta sitt välgörande arbete, krävs det nya engagerade ledamöter.
– Det är ett givande arbete att engagera sig ideellt. Jag önskar att fler borgare vill komma med i Borgargåvan och framföra sina tankar och idéer inför framtiden.
Önskar du bli medlem i Borgargåvan? Det kostar 500 kronor, en engångssumma.

Kontakta Sture Sehlstedt på sture@medicogruppen.se.

Dela