Tillsammans är man aldrig ensam

När Margaretha Bernliden blev erbjuden plats och var här för att titta på lägenheten gick hon raka vägen fram till fönstret. ”Här ska jag bo”, fastslog hon direkt.

Vad är det bästa med att bo här? – Jag blir fint omhändertagen och får den hjälp jag behöver.

Deltar du i några aktiviteter? – Kors ja! Jag går på gymnastik och nu ska jag börja gå på qigongen också. Under sommaren, när det är fint väder, är jag ute i trädgården nästan hela dagarna. Där sitter jag och läser och brukar dricka eftermiddagskaffe som jag tar med mig ut i en korg.

Berätta om en vanlig dag! – Jag får frukost vid kvart över åtta men på förmiddagen brukar jag vara lite seg och har svårt att komma igång. Därför visar jag mig inte utanför min lägenhet förrän till lunch. Efter lunchen går jag ut i trädgården om det är vackert väder. Annars tar jag kanske permobilen till Hornstull. Där finns allt man kan behöva. Vi slår oss ned för att äta middag vid halv sex och ofta tar vi ett glas vin till maten, de serverar vin och sätter upp det på nota. På kvällen sitter jag inne hos mig och lyssnar på radio och lägger pussel eller läser. Jag läser väldigt mycket, helst biografier om konstnärer och även en och annan deckare. Jag har haft turen att komma i kontakt med en himla bra bibliotekarie på biblioteket vid Hornstull och de levererar en låda med böcker till mig varje månad som jag får låna. Det är suveränt!

Det finns frisör, fotvård och butik på boendet. Nyttjar du detta? – ’Finns det frisör? Jag flyttar inte in annars!’ Det var det första jag frågade. Nu har jag en stående tid hos frissan varje vecka och fotvård var sjätte vecka. Butiken är öppen varje eftermiddag och där köper jag ibland kex, skorpor och glass och sådant som kan vara bra att ha hemma.

Hur är det sociala livet här? – Det finns en dam här i min del av huset som jag umgås mycket med, vi har jättetrevligt. Och vi umgås också med två andra damer i den andra delen av boendet. Men vi springer inte hem till varandra, det gillar jag inte. När jag är ute och rör mig pratar och umgås jag med alla, det ligger nog lite i min natur. Om jag ser några sitta på terrassen sätter jag mig med dem och pratar. Jag tycker att det är bra sammanhållning här.

Vi satsar framåt

Läs mer