”Det är fint att ge andra jobb”

Tillsammans med Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab delar Grosshandelssocieteten årligen ut ett stipendium till en engagerad entreprenör. Årets mottagare är Anna Leinder, som startat digitala lönebyrån Diretto.

Foto: William Hagströmer


Digitala lönebyrån Diretto riktar sig till privatpersoner som vill anställa hjälp i hemmet. Idén föddes när grundaren Anna Leinder själv behövde stöttning i vardagen. Med två småbarn och en vd-tjänst på ett stort internationellt företag hade hon svårt att få tiden att räcka till. Särskilt vid tillfällen när hennes man var bortrest. Med lågt blodsocker och dåliga matlagningskunskaper fick det bli filmiddagar hemma – något som inte uppskattades av barnen.
– Jag insåg att vi behövde hjälp och kom i kontakt med en asylsökande kock, som precis hade kommit till Sverige och sökte jobb. Han kom hem till oss en dag i veckan och fyllde kylen med mat för resten av veckan. Det var ett sådant lifehack!

Det enda problemet visade sig vara det administrativa.
– Många vänner ville ha samma typ av tjänst. Dessutom var vår kock på jakt efter fler jobb. Men eftersom han inte hade någon egen firma behövde man som privatperson anställa honom – och många blev stressade av tanken på det administrativa arbetet.

Med Diretto, som betyder direkt på italienska, behöver man som privatperson inte hålla koll på den biten. I tjänsten skapas allt man behöver automatiskt – löner betalas ut, skatter hanteras och man kan göra rut- och rotavdrag.

Anna Leinder startade Diretto 2017 tillsammans med sin make och sedan dess har hon hoppat av vd-jobbet för att satsa helhjärtat på företaget. Men att det skulle växa så pass mycket som det gjort, var inte självklart.
– För ett år sedan fick jag bröstcancer och behövde genomgå cellgiftsbehandling. Då hade jag varken ork eller energi att arbeta så mycket med Diretto. Samtidigt ville jag inte ge upp det jag hade byggt. Jag märkte efter ett tag att vi fick fler och fler kunder, utan att jag egentligen hade gjort något. De visade sig komma både från kundrekommendationer
och Google-trafik.

Framöver hoppas Anna Leinder att Diretto ska växa sig ännu större – och lanseras utanför Sverige.
– Sverige är en ganska liten och omogen marknad. I andra länder är det standard att ta hjälp hemma och det kan snarare kan ses som dåligt att inte vilja bidra till att fler får jobb. Vi vill förändra svenskarnas syn på hushållsnära tjänster. Så länge du betalar en schysst lön och behandlar personen bra är det fint att kunna ge någon ett jobb.

Sedan tidigare har Diretto vunnit Stockholms innovationsstipendium och under våren tilldelades Anna Leinder Stockholms Borgerskaps entreprenörsstipendium, som delas ut tillsammans med Handelshögskolans SSE Business Lab.
– Stipendiet är en boost och en bekräftelse på att man gör något rätt.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket