Rimini, ett nytt hem

Det har absolut inte skadat att jag fått plugga i Italien och därmed fått tillgång till fantastisk pasta, espresso och gelato, något jag verkligen tagit till vara på.

Även föregående akademiska år spenderade jag i Rimini och pluggade kurser som ”Resource Valuation and Decision-Making Methods” och ”Environmental Auditing and Corporate Social Responsibility”. Det här året såg jag fram emot att få plugga ”Economics of Climate Change” och ”The Economics of Biodiversity and Ecosystem Services” i en stad som nu känns som min egen.

Rimini är en liten kuststad i nordöstra Italien, känt som Fellinis födelseort, för sin långa strand och som populär semesterort, ca en timmes tågresa från Bologna. Jag hade aldrig hört talas om staden innan jag sökte till mitt masterprogram på University of Bologna, och det visade sig att universitetet hade många olika campus runt om i regionen Emilia-Romagna, bland annat i Rimini.

Det har passat mig bra att bo och studera här. Jag gillar att kunna börja dagen med en promenad längs adriatiska havet. Sen är det också en lyx att jag bor 5 minuters gångavstånd från campus där jag har mina föreläsningar och 1 minuts gångavstånd till universitetets bibliotek, samt att alla mina vänner bor inom en radie på 1 km från mig. Det är en perfekt plats att plugga på, med många studenter och många trevliga platser att plugga på, där min personliga favorit är mitt närmsta bibliotek, men det finns även caféer, andra bibliotek och skolans studierum att tillgå.

Nu när jag snart börjar min sista termin jag verkligen säga att jag gjort rätt val i att plugga just det här masterprogrammet. Jag kan, med handen på hjärtat, säga att varenda kurs har intresserat mig. Den här terminen har jag inte heller kunnat välja mellan de valbara kurserna, så jag fick lov att lägga till en finanskurs utöver det vanliga programmet. Hållbar ekonomi är precis det jag velat studera. Det intresserar mig ofantligt att studera IAMs som Nordhaus’ DICE-modell, hållbarhetsrapportering, olika sätt att värdera naturresurser och tillskriva dem ett ekonomiskt värde, samt gröna obligationers möjligheter att stötta låginkomstländer med sin omställning till ett hållbart samhälle.

Sen har det absolut inte skadat att jag fått plugga i Italien därmed även fått tillgång till fantastisk pasta, espresso och gelato, något jag verkligen tagit till vara på. Min favorit-glassbar är La Romana, och där äter jag nästan dagligen stracciatella- och pistaschglass. Den enda nackdelen med att plugga här har varit all italiensk byråkrati. Men krånglig byråkrati är kanske ett lågt pris att betala för allt positivt jag fått ut av att studera det här masterprogrammet.

Under min sista termin kommer jag skriva min masteruppsats parallellt med att jag praktiserar på FN:s miljöprogram, innan jag får fira min examen på italiensk vis, med gelato och lagerkrans på huvudet.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket