”Mitt sista år på Università Bocconi”

Nu har jag äntligen anlänt till Italien och påbörjat mitt sista år på Università Bocconi i Milano.

Efter en sommar där jag fick chansen att praktisera på en välgörenhetsorganisation och en kommunikationsbyrå, är jag mer än redo för ett till år av studier.

Jag läser programmet International Politics and Government. Då Bocconi är en handelshögskola hade jag kurser såsom inom ekonomi, statistik, matematik och datavetenskap under mina första två år. I höst har vi fått tillfälle att studera ämnen mer relevanta inom politisk vetenskap och humanitära studier, vilket är mitt främsta intresse. Vi läser sociologi och public governance och sedan har vi fått möjlighet att välja två kurser själva. Jag valde en kurs som heter politk, islam och mellanöstern samt en kurs som heter global hållbarhetsstrategi.

Skolarbetet har redan dragit igång i full fart, och det är mycket läsning att hinna med inför varje lektion. Som tur är tycker jag om alla mina kurser och finner det än så länge riktigt intressant. Jag har länge varit intresserad av samhällsfrågor och hållbarhet, så dessa kurser är närmre det jag eventuellt vill arbeta med i framtiden. Jag är också glad över att kurserna är med nischade i år. Det har varit lärorikt (och stundvis väldigt svårt!) att läsa breda, kvantitativa kurser för att få en bra grund, men jag är riktigt glad över att få studera lite andra sorts ämnen den här terminen. Min favoritkurs än så länge är politik, islam och mellanöstern. Vi har studerat historian bakom många av dessa länder och analysera konsekvenserna av kolonialism, nationalism och autokrati.

Jag bor i ett område som heter Porta Romana (Romanska porten). Det är ett nytt område för mig då jag tidigare bott närmre skolan, men jag trivs verkligen. Området är lugnt och det finns små parker och torg överallt, samt många klassiska italienska pasticceria’s (bagerier) och osteria’s(restauranger). Nära mig finns det också en marknad varje vecka, där man kan köpa färskt bröd, grönsaker och frukt, ostar från hela landet, fisk och kött och självklart, oändliga varianter av färsk pasta. Jag försöker alltid öva på min italienska när jag handlar eller träffar grannar. Ofta går det rätt bra, men ibland är det svårt att hänga med när italienarna pratar för fort.

Milano är en väldigt levande stad. Varje dag är uteserveringarna på alla cafeer och restauranger fyllda av människor som njuter av en espresso på morgonen eller en aperitivo efter jobbet. Det är ofta många evenemang på gång och finns alltid nya museum att utforska. Jag planerar på att besöka Fondazione Prada, vilket är ett modern konstmuseum. Jag har varit där innan men nu har dom en ny, tillfällig utställning igång. Sen vill jag även upptäcka nya stadsdelar, såsom Chinatown eller Moscova. Milano är en stad med tusentals saker att göra. Det finns alltid nya områden att se, parker eller museum att utforska, butiker och restauranger och så vidare. Genom skolan träffar man människor från hela Europa (och hela världen). Jag älskar att ha vänner från andra länder, det är givande. Vi kan ofta skratta åt de kulturskillnader som finns mellan oss och även diskutera de olikheter vi har. Ofta får man höra ganska lustiga stereotyper om Sverige (av dom som inte blandar ihop oss med Schweiz…).

Jag slås ofta av tacksamhet att kunna bo och studera här. Studierna har varit extremt utmanande stundvis, men känslan efter att ha avklarat en svår kurs är oslagbar. Att få uppleva den här staden och människorna är ovärderligt.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket