Nya Borgare – välkomna tillskott

Vad har en byggare, en filmregissör och en journalist gemensamt?
De är alla nya medlemmar i Stockholms Borgerskap.

Catharina Swartz

Vd på mediebolaget Rehnberg & Swartz, 37 år. Bor i Hagastadens norra torn.

”Jag insåg snabbt att jag borde bli medlem”

Catharina Swartz är grundare av produktionsbolaget Rehnberg & Swartz som skapar alltifrån magasin, filmer, sajter, podcasts och nyhetsbrev åt kunder som Svenska Dagbladet, Hufvudstaden och Auctionet. Och det var genom jobbet hon upptäckte Stockholms  Borgerskap.

– Första gången jag hörde talas om Stockholms Borgerskap var när vi började producera Borgarnytt för tre år sedan. Genom arbetet med magasinet har jag träffat många borgare och fått en bra förståelse för verksamheten. Jag insåg ganska snabbt att jag borde bli medlem.

Catharina såg flera fördelar med Borgerskapet.

– Mina pensionerade föräldrar bor i Örebro. Skulle de i framtiden vilja flytta till Stockholm för att vara närmare barn och barnbarn kan jag ställa dem i kö till Borgerskapets seniorlägenheter. Sen har jag en liten tvååring som kan vara intresserad av stipendier när han blir äldre. Det är några år kvar, men jag har hört rykten om att Borgerskapet ska anordna en julgransplundring som han i alla fall har åldern inne för.

En annan sak som lockar henne är alla evenemang – och kontaktnätet.

– Jag blev medlem under förra året och då anordnades det inte så många av förklarliga skäl. Men jag var på Svenskt Tenn-föreläsningen med intendenten Per Ahlén som var väldigt intressant. Och jag ser fram emot att träffa fler borgare nu när världen öppnar igen. Bland Stockholms Borgerskaps medlemmar finns många spännande entreprenörer med mycket arbetslivserfarenhet som kan hjälpa till med både goda råd och kontakter framöver.

 

Tony Holm

Projektchef på M3 Bygg och delägare i Rotundagruppen, 61 år. Bor i Västerhaninge.

”Att få resa den nya obelisken var speciellt”

Tony Holm är hantverkare i grunden och har arbetat som snickare i 20 år. I dag är han projektchef på M3 Bygg som ingår i Rotundagruppen där han även är delägare.

– Jag började som lärling på Münchenbryggeriet, som ju ligger i närheten av Borgarhemmet, och bodde dessutom på Heleneborgsgatan under den tiden. Så Borgerskapet fanns närvarande redan då, även om jag inte visste om det.

Det var först när han träffade sin nuvarande sambo Camilla som Stockholms Borgerskap verkligen kom på tal. Hon har varit borgare sedan mitten av 80-talet och berättade om alla fördelar som kom med det.

– Det var väl framför allt den interna bostadskön som intresserade mig, möjligheten att söka boende i innerstan på ålderns höst känns inte som något att tveka på. Sedan gillar jag att man även ordnar olika träffar och seminarier. Men det här har ju varit ett lite speciellt år att gå med i borgerskapet på det sättet, de sociala aspekterna har inte varit desamma.

Men nästan direkt efter att Tony ansökt om medlemskap kom Stockholms Borgerskap att få en oväntat central roll även i hans arbetsliv.

– På Borgerskapets hemsida hittade jag en tidslinje, där man kunde läsa om obelisken på Stockholms slott som man fått i gåva av Gustaf III år 1799. Samtidigt som jag satt framför datorn och läste om den är vårt byggföretag mitt uppe i det fleråriga projektet att renovera slottets fasad – med det fanns även en förfrågan att se över obelisken på Slottsbacken.

Drygt 220 år efter att Stockholms borgerskap fick ta emot denna ståtliga tacksamhetsgåva av Sveriges konung, fick alltså en precis nyinvald borgare uppdraget att resa en ny och förbättrad obelisk på samma plats.

– Det var nästan lite spöklikt när jag förstod hur obelisken hängde ihop med Borgerskapet, för jag gick med precis när vi började montera den nya. Och när vi påbörjade jobbet hade jag inte en aning om vilken historia som låg bakom, men nu är jag glad att jag fick upp ögonen för det precis i rättan tid. Det känns väldigt speciellt.

 

Harald Hamrell

Regissör och manusförfattare, 60 år. Bor i Enskede.

”Att stå bakom kameran är min stora passion”

Regissören och manusförfattaren Harald Hamrell ligger bakom tittarsucéer som Vår tid är nu, Äkta människor, Fröken Frimans krig och inte mindre än elva Beck-filmer – i några av dem har han även synts som skådespelare. Han växte upp i Uppsala, började göra egna filmer med super-8-kamera i tidiga tonåren och inte slutat sedan dess.

– Jag har jobbat som skådis sedan barnsben, men att stå bakom kameran har alltid varit min stora passion. Till en början finansierade jag mina filmprojekt nästan helt på egen hand och jobbade med alla funktioner i alla produktioner jag kom åt, det var så jag lärde mig hantverket.

Som 16-åring arbetade Harald bland annat som regiassistent åt Bo Widerberg. Och när han och en kompis så småningom gav ut kortfilmer på 16-milimetersfilm, som möttes av goda recensioner, ringde Sveriges Television och erbjöd arbete.

– Sedan dess har jag i 30 år haft förmånen och glädjen att kontinuerligt jobba med det jag älskar. De senaste tio åren har varit ovanligt hektiska, men efter Vår tid är nu avslutades har jag unnat mig en liten andningspaus. Just nu handleder jag studenter på Stockholms konstnärliga högskola, det är fantastiskt att få vara med när en ny generation filmskapare formas.

Sedan ett drygt år tillbaka är även Harald Hamrell en del av Stockholms Borgerskap.

– Jag har vänner som är med i Borgerskapet och när vi började prata om det på en middag så tyckte jag det lät kul. Och bestämde mig för att hänga på. Det är alltid roligt med ett socialt sammanhang och välorganiserade möten. Men samtidigt kretsar det inte bara kring olika aktiviteter och festligheter, utan även långsiktiga klokheter som egna äldreboenden. Att jag sedan kliver in som borgare i en ganska ny burskapsklass känns lite extra kul, att hantverket jag ägnat mig åt ett helt arbetsliv också kvalar in i Borgerskapets grundtanke.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket