Stjärnskott

Möt Kalle Wrangsjö Öberg och Handelsstudenten Karin Lindqvist - två av årets stipendiater.

Text: Tom Cehlin Magnusson och Oskar Hammarkrantz

Karin Lindqvist

En av samtidens största frågor handlar om hur vi skapar en gemensam verklighet i en splittrad och digitaliserad värld. Kort sagt, hur sticker man hål i människors filterbubblor?

Handelsstudenten Karin Lindqvist är en av grundarna av startupen Rounded News, en AI-driven nyhetsaggregator som bekämpar filterbubblor genom att rekommendera nyheter och infallsvinklar man annars hade missat.

Karin läser samtidigt sitt första år på en dubbel master i International Business and International Management. I maj tog hon emot Stockholms Grosshandelssocietets stipendium som årligen delas ut i samarbete med Handelshögskolan.

Vad fick dig att söka stipendiet?
– Jag planerar att studera i Portugal en termin och visste att jag skulle behöva ekonomiskt stöd för flytten. Jag ville också bli en del av Borgerskapets nätverk, som säkerligen kan skapa många värdefulla kontakter och möjligheter.

Karin hade tidigare tillbringat ett lärorikt år i San Francisco.
– Under mitt år på Svenska Handelskammaren där lärde jag mig otroligt mycket, särskilt kring affärsutveckling och entreprenörskap. San Francisco och Silicon Valley är verkligen ett tech-mecka, och man lär sig mycket bara av att vara där och se det amerikanska sättet att driva företag på. Jag lärde mig också vikten av att nätverka och den amerikanska ’pay it forward’-mentaliteten. Det var till stor del mitt år i USA som fick mig att inse att jag vill jobba i en tech-startup. Utlandsstudier ger en unik möjlighet att få nya insikter, vidga perspektivet och skapa värdefulla kontakter.

Var ser du dig själv om tio år?
– I en ’impact startup’ eller ’scaleup’ som gör en positiv skillnad i världen. Entreprenörskap är ett av de mest effektiva sätten att skapa förändring, och jag är glad att få vara en del av det.

Kalle Wrangsjö Öberg

Kalle Wrangsjö Öberg hade länge närt drömt om att bli diplomat. När en person som jobbar på Utrikesdepartementet kom in i butiken han extrajobbade i bad han om tips.
– Rådet var att lära sig flera språk. Jag kunde engelska och spanska och funderade på vilket mer språk jag skulle
fördjupa mig i.

Valet föll på det som brukar kallas standardkinesiska, alltså mandarin.
– Det är en dialektgrupp med stora variationer. Det som lärs ut i Sverige är en standardiserad variant som baseras på peking-dialekten. Men eftersom kineserna lär sig standard-mandarin som en sorts andraspråk i skolan funkar den över nästan hela landet, även i Taiwan.

På sommaren mellan ettan och tvåan i gymnasiet studerade han språket i Shanghai. Nu läser 22-åringen en politices kandidatexamen med inriktning mot statskunskap i Lund. Nyligen tilldelades han Grosshandelssocietets anhörigstipendium och till hösten studerar han i Taiwan. Och nästa vår i Peking.
– Kina fascinerar genom att det är så annorlunda, och är man intresserad av politik är landet en viktig byggsten för att förstå världen. Jag är medveten om det spända läget mellan Kina och Taiwan, men går inte omkring och oroar mig. I alla fall inte så mycket som jag kanske borde.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket