Tre nya Borgare

Att utbyta erfarenheter med andra entreprenörer och delta i spännande aktiviteter. Tre nya medlemmar om varför de valde att gå med i Stockholms Borgerskap.

Text: Rebecka Ericson

 

Andreas Millde

Ålder: 52 år
Bor: Älvsjö
Gör: Driver Stockholms båtsnickeri
Borgare sedan: 2022

”Att renovera träbåtar är en kulturgärning”
Båtbyggaren Andreas Millde driver Sveriges största träbåtssnickeri. Det var i 25-årsåldern Andreas bestämde sig för att ta intresset för träbåtar till nästa nivå. Han utbildade sig på Ingmarsö båtbyggarskola och gick sedan som lärling innan han startade upp en egen verksamhet. I dag äger och arbetar han på Stockholms båtsnickeri, som har tolv anställda och många spännande uppdrag.
– Att renovera gamla träbåtar är en kulturgärning. Just nu renoverar vi två väldigt häftiga båtar: en som heter Princess Svanevit från 1930-talet och kungaslupen Vasaorden från 1700-talet.
Sedan i somras är Andreas också medlem i Borgerskapet.
– En vän till mig, som jag köpte och renoverade min första träbåt tillsammans med, tipsade mig om Stockholms Borgerskap. Jag tyckte att det lät intressant och bestämde mig för att gå med.
Andreas ser fram emot att delta i de mindre evenemang som anordnas för medlemmarna, som till exempel stadsvandringar.
– Jag hoppas träffa andra som jag kan utbyta erfarenheter med, samtidigt som jag lär mig nya saker.

 

Tomas Gertonsson

Ålder: 67 år
Bor: Enskede
Gör: Kontrabasist i Kungliga Filharmonikerna
Borgare sedan: 2022

”Borgerskapet är en ny kanal till nya kunskaper”
Kontrabasisten Tomas Gertonsson spelar till vardags i Kungliga Filharmonikerna, där han varit medlem i sedan 1983. Utöver det spelar han även barockmusik i mindre ensembler, både i Sverige och utomlands.
– Musikerjobbet har inneburit mycket resor och jag har lärt känna många fantastiska kollegor. Det är ett speciellt jobb som gett mig möjlighet att kombinera många saker jag tycker om.

Nu närmar sig Tomas pensionen, men ser fram emot fler år av musikutövande.
– Jag har faktiskt börjat spela cello. Framför allt för att kunna spela i stråkkvartetter, som många tonsättare skrivit fantastisk musik för.

Tomas tycker om att lära sig nya saker och som pensionär ser han fram emot att få tid att delta i aktiviteter som Stockholms Borgerskap anordnar.
– Jag blev medlem i somras och har inte hunnit vara med på något ännu. Men jag har tackat ja till jubileumsfesten och har höga förväntningar på kvällen. Det är roligt att bli inbjuden till olika sorters evenemang och föreläsningar. För mig är Stockholms Borgerskap en ny kanal till nya kunskaper.

 

Caroline Donath

Ålder: 42 år
Bor: Hägersten
Gör: Logonom, röstcoach och skådespelare
Borgare sedan: 2022

”Jag gillar borgerskapets historiska förankring”
Caroline Donath har rösten som yrke. Hon är inte bara högskoleutbildad logonom och röstcoach, hon skriver och framför dessutom enmansskådespel med historiska teman. Hennes mest populära show är Axel von Fersens charmkurs, som hon bland annat har framfört på Kristinehovs Malmgård ett flertal gånger.
– Det var faktiskt genom de som driver Kristinehovs Malmgård jag hörde talas om Stockholms Borgerskap för första gången. Jag har ett stort historieintresse och gillar att Stockholms Borgerskap har en så tydlig historisk förankring.

Utöver logonom och aktris är Caroline också egenföretagare. Hon hoppas att medlemskapet i Stockholms Borgerskap ska ge henne tillfälle att träffa fler entreprenörer som hon kan
utbyta erfarenheter med.
– Det känns fint att kunna kombinera mitt historieintresse med möjligheten att knyta kontakt med andra egenföretagare. Redan innan jag blev medlem var jag med på en stadsvandring som Borgerskapet anordnat och jag ser fram emot att delta i fler sådana aktiviteter.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket