300 år i de äldres tjänst

Snart har det gått tre sekel sedan Stockholms Borgerskap öppnade det första seniorboendet. Än idag imponerar historien om hur det gick till.

Text: Mari Janson
Foto: Stockholmskällan


1724 – Första Enkehuset
Stormaktsväldet har fallit, näringslivet befinner sig i kris, gamla handelshus vacklar och förut rika borgare ”gingo över ända och lämnade sina hustrur och barn i uselt och ömkansvärt tillstånd”, som Abraham Grill och flera andra borgare skriver i ett brev till kung Fredrik I. Grosshandlare Grill och Borgerskapet får av kungen ”privilegium på inrättandet” av Stiftelsen Stockholms Borgerskaps Enkehus. 300 år senare imponeras vi fortfarande av Abraham Grills generositet och välgärningar för staden. Inspirerad av sin bror som öppnat ett fattighus för änkor i Amsterdam, upplåter Grill en av sina egna fastigheter på Ladugårdslandet, dagens Östermalm, på nuvarande Grevgatan. 1742 flyttar Enkehuset ner på stan, till Sparreska palatset, på precis den plats där NK ligger
idag.

1799 – Diedrichsson och gubbarna
Georg Fredrik Diedrichsson är grosshandlare och den tidens Bill Gates: en stenrik filantrop. Han och hans fru Helena – de har inga barn – bor på Södermalmstorg 6 och har sitt lantställe, malmgården Kristinehov, ett par kilometer västerut på ön. 1799 skriver Diedrichsson sitt första testamente och Borgerskapets Gubbhus, inrättat tio år tidigare, ska få Kristinehov med mark, värderat till 1 700 riksdaler, plus 10 000 riksdaler. Och då ska man veta att Kristinehovs Malmgård består av 125 000 kvadratmeter mark, från Riddarfjärden till Hornsgatan, från Skinnarviksberget till Högalid. Strax efter Diedrichssons död 1807 flyttar Gubbhuset med 33 gubbar från Grevgatan – av en slump har det legat intill huset där det första Enkehuset fanns – till Kristinehov. Vem Kristina var? Hon har alldeles nyligen visat sig vara Georg Fredriks älskade brorsdotter.

1879 – Nytt Enkehus i Vasastan
Det nybyggda Enkehuset på Norrtullsgatan invigs och det gamla hemmet för Borgerskapets änkor på Hamngatan säljs – barockpalatset hinner bli både konsertlokal och biograf Röda Kvarn innan det rivs 1913 för att lämna plats åt stans nya flotta varuhus. I det nya Enkehuset bor änkorna två och två. Det är ett ganska påvert liv sett till de menyer (gröt mer än en gång per dag) och ordningsreglerna som publiceras i september 1879. Men trots att änkorna manas till ett ”gudfruktigt, stillsamt och ordentligt lefverne” gissar vi på en fin gemenskap på Norrtullsgatan fram till 1965. Och många är de stockholmare som varit på vernissage eller fest i Enkehuset – eller ätit hamburgare på restaurang Cliff Barnes.

1900 – Borgerskapet etablerar parker 
Ytterligare hundra år senare leder försäljningen av Kristinehovs malmgård till att Borgerskapet kan bygga Borgarhemmet. Marken där Skinnarviksparken, Kristinehovsparken och Pålsundsparken ligger säljs till staden för 10 öre kvadratfoten så att den ska bevaras som grönområde

1930-tal – Staden växer västerut
Samtidigt som funkishusen byggs på västra Kungsholmen öppnar Borgargården för par i Fredhäll 1932 och Kristinebergsgården för kvinnor i Kristineberg 1937. Här bor man på en trevlig plats och umgås med likasinnade. Det fattigperspektiv som Borgerskapet haft på sina hem sedan 1724 blir nu snarare välgörenhet i form av bra boenden för våra gäster.

1965 – Enkehuset på söder
Änkorna kan flytta från 1800-tals-huset på Nortullsgatan till toppmoderna lägenheter i bästa 60-talsstil intill Gubbhuset, alias Borgarhemmet. Idag är Enkehuset ett vård- och omsorgsboende, där gästerna erbjuds trygghet och behovsanpassad omsorg.

2007 – Tillbaka på Östermalm
Nästan 200 år efter att Gubbhuset flyttat från Grevgatan till Kristinehov på Södermalm köper Borgerskapet Hedvig Eleonora-gården på Jungfrugatan 40 av församlingen. I huset, byggt 1929, finns 45 lägenheter från ettor till treor.

2008 – Drottningen certifierar
Borgerskapet certifieras som första äldreboende enligt Silviahemmets vårdfilosofi: alla som arbetar här har gått minst en specialutbildning i demensvård. Allt för att gästerna ska få så bra omsorg som möjligt, och bemötandet är alltid salutogent. Vi lyfter fram och saluterar det positiva. Som minne finns det första certifikatet underskrivet av drottning Silvia.

2016 – Borgarhemmet stänger 
När Borgarhemmet, ritat av den kände arkitekten Gustaf Wickman, står färdigt 1908 skriver pressen om det ”präktiga och solida palatset” med sin utsikt, elektriska hiss, värmeelement och vattenklosetter. 2016 stängs det som vård- och omsorgsboende, eftersom det är svårjobbat med trappor och trånga utrymmen. Bara att ta sig ner till matsalen är ett projekt. Rummen hyrs ut till bland andra internationella studenter i väntan på att huset ska
renoveras.

2020 – Kvarteret Yxan 4
Borgerskapet satsar på framtidens boende. I kvarteret runt Borgarhemmet vill Stockholms Borgerskap bygga cirka 180 vackra seniorlägenheter och ett vård- och omsorgsboende med 24 timmars service.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket