Att anpassa sig till Japansk kultur genom utbildning och kulturell förståelse

Nikolas Kakona var besluten om att uppleva autentisk japanska kultur under hans utbytestermin i ”Keio University” i Tokyo, universitetet är känt för sin prestige och 34 000 studenter. Landets kultur, mat och språk hade länge lockat Nikolas men på plats insåg Nikolas snart att förutfattade meningar inte alltid stämmer med verkligheten.

Text och foto: Nikolas Kakona


Keio University, grundat på 1850-talet under Meiji-eran av Yukichi Fukusawa, ligger i Tokyo och är känt för sin prestige och sina 34 000 studenter. Jag studerade vid den ekonomiska fakulteten på Mita-campus, men skolan hade flera campus man kunde besöka för att umgås i cafeterior och studera i bibliotek. Studenter hade även möjligheten att delta i aktiviteter som cirklar och klubbar inom bland annat manga, musik, fotboll och tennis m.m.

Kurserna jag läst under min tid i Keio University är en blandning av helt nya kurser som introducerade ämnen jag aldrig stött på innan och andra kurser som bygger på den ekonomiska/finansiella utbildning jag tidigare studerat i Handelshögskolan. Dessa kurser inkluderade ämnen inom Money, Banking & Finance som tittade närmare på konventionella och icke konventionella ingrepp av central banker, International Economy and Behavioural Economics som byggde vidare på Game Theory och hur ”Homo Economicus” uppfattningen inte alltid stämmer överens med verkligheten. De nya kurserna jag läste inkluderade en kurs i kultur som jag tog för att maximera min uppfattning av min upplevelse i Japan. Utöver detta valde jag även att läsa Japanska språk kurser!

Mitt sätt att bemöta nya kulturer är definitivt en av de större lärdomarna från denna resa då jag känner att jag haft en ganska djup upplevelse i Japan. Poängen med att åka till ett främmande land och bo där är inte att uppleva landet från ett svenskt perspektiv, då blir man snabbt dömande. Det är snarare en möjlighet att få en förståelse eller inblick i  vad som skiljer sig från den värld du själv kommer ifrån och varför dessa skillnader existerar i deras kultur. Att lära sig språket, bli vän med japaner och göra sitt yttersta för att antingen acceptera skillnader eller anpassa sig till de, är något jag i framtiden kommer göra i alla kulturer jag får möjligheten att utforska!

Japan var ett land jag alltid velat åka till för deras rika kultur, mat, livsstil och språk. Mina förväntningar hade ju då varit subjektiva och baserade på orealistiska uppfattningar från sociala medier och liknande. Därför gjorde jag mitt yttersta att bara behandla de skillnader som uppstod som enbart skillnader, ”Japan är annorlunda från Sverige på många sätt och det är bara så det är”. Personligen tycker jag att detta tankesätt möjliggjorde min djupa upplevelse i Japan och det är just därför jag tror jag ser på min upplevelse positivt!

Den som tänker åka till Japan bör ha en rad olika saker i åtanke. Du kommer höra mycket om hur människorna är, om samhällets många normer och regler, om den djupa kulturen m.m. Uppfattningar som generaliserar befolkningen såsom att alla Japaner är blyga och tillbakadragna eller att Japan är extremt dyrt är saker du kommer märka inte riktigt stämmer med vad du hört. Om du åker på ett utbytes år, försök skapa Japanska vänner i din skola då det är oftast de som försöker lära sig engelska som är intresserade av att bli vänner med dig. Om jag kan avsluta med ett tips hade det varit att försöka lära sig grundläggande japanska när man är i Japan. Hur djup din upplevelse i Japan kommer vara är i dina händer och om du väljer att bara vara runt utlänningar och enbart prata engelska/svenska, kommer din upplevelse snarare kännas mer som en utlandsresa än en utmaning som utvecklar dig som person.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket