Studier vid WHU – en akademisk resa i Tyskland

Under sin utbytestermin på topprankade handelshögskola, WHU - Otto Beisheim School of Management I Tyskland fokuserade Erik Leiditz Thorsson på studierna under veckodagarna och utforskade europa under helgerna.

Text: Erik Leiditz Thorsson Foto: Erik Leiditz Thorsson


Hejsan!

Erik heter jag och jag är nyligen hemkommen från en fantastisk termin i Tyskland på deras top-rankade handelshögskola ”WHU – Otto Beisheim School of Management”. Skolan är belägen mellan Frankfurt och Köln i vackra Rhen-dalen där vinodlingar, pittoreska småstäder och vin-odlingar avlöser varandra. Det centrala läget i Europa har gett mig möjligheten att resa runt och upptäcka Europa, något jag inte gjort tidigare i mitt liv. Men innan vi hoppar på mina resor ska jag berätta lite om mina studier.

WHU kan jämföras med Handelshögskolan i Stockholm med många drivna individer som vill någonstans i livet. Storleken är också lik Handelshögskolan där ungefär 2 000 studenter huserar, och fokus ligger på finans, ledarskap och entreprenörskap. Hemma i Stockholm läser jag nationalekonomi och jag ville därför bredda mina kunskaper inom andra områden och valde kurser jag normalt inte skulle läsa hemma i Stockholm. Kurserna under första perioden bestod av Managerial Economics, International Tax Strategy och Entrepreneurial Selling och under andra perioden läste jag Performance Management & Controlling, Decision Support Systems och International Strategy. Under båda perioderna läste jag även tyska vilket var den absolut roligaste kursen där jag lärde mig mest om kulturen då språket är en så väsentlig del. Annars tyckte jag att alla kurser var lärorika och kompletterade varandra på ett bra sätt. Alla elever var väldigt motiverade och lärarna väldigt kompetenta! Kan tycka att sammarbetsvillan och mångfalden var de största skillnaderna gentemot Handelshögskolan då man hjälpte varandra mindre än vad vi gör hemma i Stockholm samt att vi har fler med olika bakgrund på Handelshögskolan, både bland elever och fakulteten. Heja Handelshögskolan!

Jag bodde i en lite studentlya som skolan anordnar till alla utbyteselever. En ganska ny 25 m2 stor lägenhet i ett större komplex där många andra utbytesstudenter bodde. Byn Vallendar där skolan ligger är också väldigt liten med knappt 10 000 invånare. Detta bidrog till en otrolig samhörighet bland studenterna då man träffade varandra mest hela tiden.

Jag försökte fokusera 100% på studierna på veckodagarna så att jag kunde upptäcka och göra det mesta av min tid på helgerna, så nu går vi vidare till det jag tyckte var det bästa med min utbytestermin: resor! Med hjälp från Grosshandelssocieteten har jag kunnat besöka: Prag, Budapest, Luxembourg, Strasbourg, Amsterdam, Porto, Salzburg, Wien och nästan hela Tyskland! För knappt 300 kr får man tillgång till ”D-Ticket” som låter en resa med all kollektivtrafik förutom snabbtåg. Detta utnyttjade vi och reste runt med när vi hade möjlighet. I Tyskland besökte jag, förutom Koblenz som låg väldigt nära Vallendar, Köln, Frankfurt, Bonn, Würzburg, Nürnberg, Heidelberg, Düsseldorf, Berlin, Trier, Cochem m.fl. Favoritresan inom Tyskland var absolut München och oktoberfest. Det är något som alla måste uppleva haha. Skickar med lite bilder från mina resor. Vi reste ofta i ganska stora grupper vilket gjorde resorna ännu roligare! Några resor arrangerade dessutom vissa grupper på skolan vilket också var väldigt trevligt.

Det var ungefär min utbytestermin i ett nötskal. Jag har fått uppleva väldigt mycket, har skrattat väldigt mycket och lärt känna vänner för livet ifrån hela världen. Stort tack till Stockholms Grosshandelssocietet för att ni hjälpte till att göra min utbytestermin i Tyskland ännu roligare. Hoppas vi ses i framtiden. Ha det bäst så länge!

Hälsningar,
Erik Leiditz Thorsson

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket