Livet på St Gallens Universitet – en balans mellan studier och utflykter

Under sin utbytestermin vid St. Gallen Universitet i Schweiz, upplevde Karin Asp det intensiva studietempot som universitetet är känt för och en utmanande boendesituation i hennes bostad med infestation av mjölmott. Men trots detta navigerade Karin genom terminen och gav sig tid att utforska Schweiz, vandra, åka skidor och besöka Zurich och Bern.

Text: Karin Asp Foto: Karin Asp


Jag är nu hemma efter fyra månader med mycket vandring, plugg och en del skidåkning. På ett sätt känns det som jag hunnit med mycket, och på ett annat sätt som om jag precis satt på flyget på väg dit.

Jag heter Karin och pluggade min utbytestermin i Schweiz på St Gallen Universitet. Universitetet är känt för tuffa studier, och det kan även jag bekräfta efter fyra månader på skolan. Då vi fick välja kurser relativt fritt under ubytet, så valde jag kurser inom ledarskap, programmering, behavioural finance mm. Kurserna har gått bra, men inneburit en stor arbetsbörda. På St Gallen arbetar man mycket med grupparbeten, vilket gjort att jag haft hela sex olika grupparbeten under semestern. Detta har varit otroligt lärorikt, dels för att främja ’teamwork’ men även för att lära känna folk både från Schweiz men även andra utbytesstudenter. I stort tycker jag att terminen varit otroligt spännande och lärorik, och jag är mycket nöjd med mitt val av land.

Det boende som vi valde blev tyvärr inte det bästa. Vi valde boende via en facebook sida för studenter i St Gallen som vi blev tipsade om. Jag bodde med en annan tjej i min klass från Handels i Sverige. Tyvärr var boendet väldigt gammalt och hyresvärden hade problem med en infestation av mjölmott, vilket vi inte riktigt lyckades få bot på. Detta var lite påfrestande, men även sånt som kan hända under en utbytestermin. Boendet låg cirka 30 minuter från universitetet, vilket innebar ca en timmes promenad per dag till och från skolan. Detta tyckte jag dock var ganska trevligt och inget som bekymrade mig. Utöver att boendet inte kändes helt fräscht, var det en rymlig lägenhet som passade två personer.

När vi först reste hade vi tanken att göra flera utflyker under helgerna, bland annat till italien och lake como t ex. Vi märkte dock rätt tidigt när skolan kom igång att vi kanske inte skulle ha den tiden som vi tänkt i och med allt plugg. Vi gjorde dock en del utflykter, och flera otroligt fina vandringar (bilder bifogas). Dels åkte vi till både Zurich och Bern, två väldigt spännande och ganska olika städer. Enligt mig liknade Bern Sverige lite mer i form av äldre byggnader och stengator, medan Zurich kändes mer nybyggt. Vi åkte även många helger på olika vandringar, detta var det bästa med Schweiz. Inom ca 1-1,5 timmars resa från St Gallen, fanns helt otroliga hikes. Under sista helgen lyckades vi även få till en skiddag, vilken även den var fantastisk.

Jag är otroligt nöjd över min upplevelse och de erfarenheter jag tar med mig från utbytet. Att få uppleva en ny kultur och träffa nya människor är extremt lärorikt och utvecklande på både en akademisk men även personlig nivå. Jag vill även rikta ett Stort Tack till Stockholms Grosshandelssocietet, som underlättade min tid i Schweiz genom att bidra med ett stipendium. Att leva i Schweiz som student är inte det lättaste, men att erhålla stipendium innan tog bort en del av den stressen. Återigen, stort Tack för att ni ger mig och andra studenter möjligheten att resa och uppleva världen!

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket