”Jag vill särskilt tacka för det generösa stipendiet”

Nervositeten inför terminen var absolut påtaglig, funderingar och förväntningar fanns i överflöd. Jag skulle börja på ett av Japans mest prestigefyllda universitet Waseda University och var verkligen exalterad. Jag var stolt över att få representera mitt lärosäte Lunds Universitet men även som svensk.

Under första veckan var jag överraskad över professorernas intresse av vem jag var och min akademiska bakgrund. I Sverige har jag upplevt att man är en i mängden och att man flyter in bland alla andra. Nu strävade samtliga lärare sig att minas mitt namn och att jag var från Sverige. Det som var spännande men inte lika överraskande var hur internationellt det var, såklart många från Östasien men flertal studenter kom från många delar av Europa och Nordamerika.

Jag är en person som drivs av att få möta nya kulturer och nytt folk, så för mig var detta en dröm. Jag minns att jag tänkte nu kommer jag få så mycket kunskap om länder jag bara vet ytlig fakta om och kommer kunna hitta oväntade likheter och skillnader med Sverige.

Japan är ett land som för många är ett drömresemål, vilket inte är något förvånande. Dess natur och dess epicentrum inom så många olika branscher gör att man blir helt lyrisk av atmosfären. Det är inte bara handel och ekonomi som står i centrum utan även dess relation till konst och kultur. Konst kan förkomma i oändligt många former, fotografier, målningar och inte minst kläder. Skandinavisk minimalism, blåa jeans och en svart tröja var inte lika förekommande. Färger man inte trodde fanns existerade och fantasin hade verkligen ingen stopp. Möjligheten att få promenera på gatorna i Tokyo är något jag vill många på den här planeten ska få uppleva. Det är inte en amerikansk New York puls, det är något annat, helt annat.

Nog om det, vad som skilde sig från Lunds var att jag nu läste 7 kurser samtidigt inom Commerce och inte en till två som jag var van vid. Det var till en början svårt eftersom att visa kurser var relativt lika men som med det mesta här i livet anpassar man sig snabbare än vad man tror. Jag uppskattade också att det var många mindre inlämningar och inte som vid Lunds där det ofta var stora mer omfattande inlämningar utöver tentamen. Detta gjorde att jag motiverades mer att ta till mig kurslitteraturen samt andra delar av kursens innehåll. Seminarium är något jag värdesätter av flera anledningar, inte bara att många frågeställningar diskuteras utan även att jag får ta del av andra studenters erfarenheter och åsikter som ofta kan skilja sig från mina. Under denna termin var jag verkligen imponerad av hur pålästa samtliga studenterna var om deras hemländer vilket bidrog till många givande seminarium.

Jag är så otroligt tacksam för möjligheten att få studera vid Waseda som har under en lång tid bara varit en dröm. Jag nu är betydligt mycket rikare på kunskap och erfarenheter som kommer att investeras och användas väl livet ut. Jag vill särskilt tacka för det generösa stipendiet som har bidragit till denna oförglömliga termin.

Allt gott,
Sofia Sjöberg

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket