”Stockholm är mitt livs kärlek”

Medieentreprenör, författare, rekryterare, moderator och journalist Claes de Faire avskyr att ha tråkigt. Han älskar storstadspulsen och lever för nya utmaningar.

Text: Hugo Rehnberg
Foto: Rickard L Eriksson


RESTAURANG Riche i Stockholm. Vid ett runt bord som vetter mot Birger Jarlsgatan sitter Claes de Faire och väntar på sin lunchgäst. Han äter här minst tre dagar i veckan, och alltid vid bord nummer 28.
– Det har bara blivit så. Jag är en vanemänniska och dessutom tror jag på kraften i att träffas över en bit mat, säger han. Enligt mig finns inga lika välinvesterade pengar som för en frukost, lunch eller middag. Man blir mätt och får dessutom ett spännande samtal, ett skådespel till livs. Vi är på väg mot tuffa tider men representationskonton borde vara det sista företagen drar ner på. Mina har historiskt sett alltid varit höga och väldigt goda investeringar.

Claes de Faire har numera ett brokigt yrkesliv. Dels är han knuten som industriell rådgivare till Kekst CNC, före detta JKL. Dels är han engagerad i ett antal bolag där han även är delägare. Senare i dag ska han agera moderator på ett stort ledarskapsevent. Till det författare.
– Mina styrkor är att jag är nyfiken och snabb. Jag jobbar alltid utan manus, det gör mig friare i tanken och får mig att plocka upp vad folk verkligen svarar och inte vad jag hoppats att de ska svara. Mitt viktigaste ledord är att den i publiken som kan minst om ämnet aldrig ska känna sig utestängd av samtalet på scen.

44-ÅRIGE DE FAIRE är uppvuxen i Motala men har levt i Stockholm de senaste 25 åren. Kring millennieskiftet var kommunikationsbranschen glödhet och han inledde karriären på en pr-byrå.
– Men efter att ha förstått dynamiken mellan kommunikation och journalistik tyckte jag att journalistiken verkade roligare.

De Faire bytte sida och fick jobb som reporter på Bonnierägda tidningen Resumé, där han senare blev chefredaktör. Därefter har han varit chefredaktör för bland andra Veckans affärer, Fokus och Mitt i-tidningarna i Stockholm. Genom åren har han även arbetat som chefsrektyrerare och programledare – samt skrivit tre romaner.
– Jag har aldrig haft en utmejslad plan med min karriär. Däremot har jag haft en förhoppning om hur jag ska leva. Jag vill känna att jag är en del i saker; jag tycker om händelser och när det händer mycket – och det sistnämnda löftet tycker jag att jag levererat på.

Är du rastlös?
– Ja, det måste man nog säga. Det har blivit bättre med åren men jag har problem med vardagar. Jag ser ingen anledning i att ha tråkigt och upplever att jag är duktig på att hela tiden undvika det.

Har du någon ny roman på gång?
– Ja, jag har skrivit klart en roman och går just nu igenom den med min redaktör. Det är en emotionell bergochdalbana men förhoppningsvis kommer den ut nästa år.

När skriver du?
– Under småbarnsåren skrev jag alltid mellan nio och tio på kvällen. Nu när barnen blivit större har jag friheten att skriva när jag vill.

Apropå rastlöshet, hur var det att växa upp i Motala?
– Jag brukar säga till mina barn att jag hade tråkigt de första 18 åren av mitt liv. Jag blir kraftigt understimulerad av svenska småstäder. Det kan säkert passa vissa, men personligen mår jag bättre av att vara överstimulerad. Jag tycker om min hemstad, men måste ändå vara ärlig: Motala har en jantelagsmiljö och en inneboende känsla av hopplöshet. Å andra sidan – och nu retar jag säkert gallfeber på någon – är min tes att alla smarta människor i Stockholm har flyttat hit. De har tagit sig från den lilla staden till den stora, där makten, möjligheterna och pengarna finns. Sverige är speciellt på det viset: i ett geografiskt stort land har 20 procent av befolkningen pressat sig in i en enda stad.

Vad är du mest stolt över med ditt yrkesliv?
– Att det finns människor som väljer att arbeta med mig mer än en gång. Och att jag har bidragit till att olika medier finns kvar och har bättre lönsamhet än innan jag började. Som Mitt i, Resumé och Fokus.

Du har nyligen blivit borgare. Var det ett självklart beslut?
– Ja, verkligen. Stockholm är mitt livs kärlek – husen, pulsen, krogarna, människorna – och jag älskar alla som försöker göra staden bättre. Därför har fina gamla institutioner som Stockholms Borgerskap en särskild plats i mitt hjärta. Jag hoppas få vara med och bidra till ytterligare vitalisering.

Vad har du för styrkor som företagare?
– Jag är bra på att få saker att hända och jag är bra på att tjäna pengar. Eftersom jag är händelseintresserad är jag också effektiv, saker och ting hamnar sällan i långbänk.

Och svagheter?
– Ibland är jag alldeles för snabb och slarvig.

Vilket blir nästa steg?
– Det finns ingen grandios tioårsplan. Jag är mer av en matthandlare, det är mycket här och nu. Vem vet vad som händer i framtiden, men jag skulle gärna bli chefredaktör för en stor tidning igen eller förvåna mig själv genom att göra något helt annat.

Claes de Faires favoritplatser per cykel i Stockholm

SKINNARVIKSBERGET
– Den högsta punkten innanför tullarna, där man kan blicka ut över Riddarfjärden och hela stan.

SOLNA KYRKOGÅRD OCH NORRA BEGRAVNINGSPLATSEN
– Kyrkogårdar är mitt specialintresse och framför allt fungerar de som rekreationsplatser för mig. Jag blir lugn i sinnet av att vistas där.

KAMPEMENTSBADET
– Det ligger på cykelavstånd från mitt hem och jag älskar att simma där. Företrädesvis på molniga och kalla dagar, när inga barn eller tonåringar får för sig att bada.

Claes de Faire
Ålder: 44 år.
Familj: Frun Ebba och två barn.
Bor: Östermalm.
Gör: Medieentreprenör, författare och journalist.
Borgare sedan: Oktober 2022.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket