Musikaliska stjärnskott

Borgargåvan delar varje år ut stipendier till musikstuderande. Vi har träffat två av pristagarna.

Text: Isabelle Brandhofer & Oskar Hammarkrantz


”Borgargåvan är en stor hjälp”
Som tredje generationens musiker var det ingen större chock att 20-årige Alexander Warvne skulle ha en framtid inom musiken. Att instrumentvalet föll på klarinett var däremot inte självklart.
– Jag har alltid gillat jazz och blev tidigt intresserad av saxofonen. Men pappa, som är trumpetare, såg hellre att jag började med ett klassiskt instrument. Så vi kom överens om att först spela klarinett och sedan gå över till saxofon.

Men han kom aldrig så långt. Redan som åttaåring fastnade Alexander Warvne för klarinetten och fann snart en plats i Västra Götalands Ungdomssymfoniker hemma i Göteborg. Efter studenten från musikgymnasiet i Vänersborg passerade han Kungliga Musikhögskolans nålsöga och antogs till kandidatprogrammet i Stockholm, där han nu studerar andra året.
– Jag trivs jättebra här och är väldigt nöjd med musikutbildningen. Trots att det finns en viss konkurrens på skolan upplever jag stämningen bland oss klarinettister som god. Vi hejar på varandra och delar med oss av våra kunskaper.

I år delade Borgargåvan ut stipendier till två elever som går sitt andra år på Kungliga Musikhögskolan. Alexander Warne var en av dem.
– Jag förstod först ingenting när samtalet kom, tydligen hade en av mina lärare nominerat mig i smyg. Prispengarna kommer att gå till min musikpott som används till att betala kurser och tävlingar runt om i världen. Där kommer Borgargåvan till otroligt stor hjälp.

Vad drömmer du om framåt?
– Att kunna leva på musiken. Men just nu försöker jag lära mig så mycket jag kan och utmana mig själv genom olika tävlingar. Nyligen fick jag chansen att delta i Carl Nielsen International Competition i Odense, som yngsta tävlande och enda skandinav. Jag vann inte men jag fick bra feedback från juryn. Det var otroligt häftigt!

”Utanför Sverige har dragspelet en annan status”
Leo Florin är världsstjärnan som få hört talas om. Men i den internationella dragspelsvärlden räknas 19-åringen från Sollentuna som ett underbarn.

Att Leo Florin skulle bli dragspelsvirtuos var ingen självklarhet. Däremot stod det tidigt klart att han var sällsynt musikaliskt begåvad.
– Jag gick en förskola med musikalisk inriktning i Älvsjö. När jag var fem år gammal var det en av mina lärare som tyckte att jag borde testa dragspel, eftersom jag hade bra motorik. Där och då ville jag inte. Men två år senare ändrade jag mig och plockade upp dragspelet. Vilket jag är väldigt glad för i dag.

Leo heter egentligen Muravjov i efternamn. Artistnamnet Florin kommer från att han brukade leka att han hade en blomsteraffär som barn. Som tvååring kom Leo till Sverige från Lituaen med sin mamma. Sedan i somras studerar han för professor Friedrich Lips på Gnesin Musikhögskola i Moskva.
– För oss musiker är det viktigaste inte vilken skola man går på, utan vilken professor man har. Och Friedrich Lips är en av de absolut främsta.

Med tanke på världsläget var det ingen självklarhet att flytta till Moskva.
– Det är speciellt. Allt känns lite darrigt, men det fungerar ändå eftersom jag är så inne i studierna. Här i Moskva märker man förvånansvärt lite av kriget, utöver att det är ett hett samtalsämne på rasterna.

Leo har trots sin unga ålder redan haft stora framgångar med en rad förstapriser och utmärkelser i prestigefulla internationella tävlingar i bland annat Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Ukraina, Kina och Italien. 2021 vann han världens kanske mest prestigefulla dragspelstävling i sin åldersklass, Premio Internazionale della Fisarmonica i Italien. Han har också framträtt på några av de främsta konserthusen, som Berwaldhallen, Stockholms konserthus, Konzerthaus i Berlin och Auditorium Giovanni Arvedi i italienska Cremona.
– I Sverige förknippar man dragspel med gammeldans och Calle Jularbo, men instrumentet har en helt annan status i många andra länder.

I år fick Leo Florin Borgargåvans stipendium för fortsatta musikstudier.
– Det är en hedersam utmärkelse som gör mig glad. Det finns en liten by i italienska Marche som heter Castelfidardo. Det är dragspelsvärldens mecka med ett dussintal dragspelsfabriker i världsklass. Så för pengarna ska jag köpa ett dragspel tillverkat i just Castelfidardo.

Musikalisk kvartett

Föreningen Borgåvan delar ut två sorters musikstipendier. Stipendiet som delas ut till elever som går sitt andra år på Kungliga Musikhögskolan tilldelades i år klarinettisten Alexander Warvne och folkmusikern Emmanouil Georgoudis. I samarbete med Lilla Akademien delar man även ut stipendium för fortsatta musikstudier. Det gick till dragspelaren Leo Florin samt pianisten Alice Power.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket